שתלים דנטאליים ועישון
עישון ובריאות הפה
עישון סיגריות הינו גורם סיכון משמעותי למחלות רבות בתחומים מגוונים. החל מנזקים קרדיו-וסקולריים, דרך העלאת סיכון לסרטן ואפילו האצה של תהליך ירידה קוגניטיבית. בתחום הדנטאלי נמצא כי עישון מעלה את הסיכון למחלות חניכיים שונות, תורם לתהליך ספיגת עצם ואובדן שיניים ומאט את תהליך הריפוי לאחר טיפולים כירורגיים שונים.
האם עישון מפריע לשתלי שיניים?
חד משמעית כן. ע"פ הנתונים העישון מכפיל את הסיכון לכישלון השתלת שיניים מכמה סיבות:
- עישון מגביר סיכון לזיהום – תהליך השתלה דנטאלית כרוך במרבית המקרים בביצוע חתכים בחניכיים לצורך הברגת השתל אל עצם הלסת. בהליך זה קיים סיכון מסוים לזיהום כמו בכל פרוצדורה כירורגית, והעישון מעלה משמעותית את הסיכון בשל ריבוי החיידקים בפה. סיכון זה אף גבוה יותר במצבים של כירורגיה מקדימה לשתלים כגון השתלת עצם או הרמת סינוס.
- עישון מגביר דימום – במעשנים נמצא כי קיים מדד דימום גבוה יותר במהלך השתלת שיניים.
- עישון מפריע לריפוי הפצע – עישון סיגריות ידוע כמאט תהליך ריפוי פצע. בכל סיגריה יש כ-4,000 חומרים פעילים שמפריעים להתכווצות כלי הדם ולהולכה תקינה של חמצן שחיוני לריפוי רקמות פצועות.
- עישון פוגע בחיבור העצם ללסת – החלמה לאחר השתלת שיניים כוללת חיבור בין עצם הלסת לשתל הדנטאלי. במטופלים שאינם מעשנים תהליך זה יכול להימשך כשישה חודשים ועבור מעשנים ההתאוששות עלולה להתארך. העישון פוגע בדחיסות העצם ומפחית את האיחוי החיוני להחלמה.
- עישון פוגע במערכת החיסון – חשיפה לניקוטין ולחומרים הרעילים בסיגריות מחלישה את ההגנה החיסונית של הגוף ואת יכולת הריפוי הכוללת, ומעלה את הסיכון לתחלואה לאחר השתלת שיניים.
- עישון מעלה סיכון לפרי-אימפלנטיטיס – לאחר ביצוע השתלת השיניים חשוב למנוע התפתחות פריאימפלנטיטיס – מחלה דלקתית של העצם והחניכיים סביב השתלים הדנטאליים. העישון הוא גורם סיכון משמעותי להתאספות חיידקים סביב בסיס השתל והתפתחות דלקת במקום.
- עישון מעלה סיכון למחלות חניכיים – רובד החיידקים בפה הנגרם כתוצאה מעישון תורם להתפתחות ג'ינג'יביטיס ופריודונטיטיס.
- עישון עלול לפגוע בבלוטות הרוק – עשן הסיגריות עלול להוביל ליובש בפה ומחסור ברוק תורם לעששת, מחלות חניכיים והחלשת העצם והתמיכה בה.
מתי להפסיק לעשן לפני השתלת שיניים?
כמה שיותר מוקדם. למעשה מחקרים הוכיחו כי עישון עבר איננו גורם סיכון בהשתלת שיניים, כלומר הפסקת עישון יכולה להוריד את הסיכון כמו אצל לא מעשנים. אז מתי להפסיק? הניקוטין מתנקה מהגוף בתוך 2-4 שבועות לכן כדאי להפסיק לעשן לפחות חודש לפני השתלת שיניים.
האם אפשר לחזור לעשן לאחר השתלת שיניים?
הדרך הטובה ביותר היא לנצל את ההפסקה הכפויה מעישון לטובת גמילה. אבל אם אתם חשים שאינם מסוגלים להיגמל מעישון לחלוטין – חשוב מאד להימנע מעישון בשבוע שלאחר הטיפול, ומומלץ לאפשר לגוף תהליך החלמה של לפחות חודשיים כדי שלא לפגוע בסיכויי ההצלחה של השתלת השיניים. בטווח הארוך על מעשנים ליישם היגיינה אוראלית קפדנית כדי למנוע עליה ברובד חיידקי בפה.
השתלת שיניים במעשנים
במידה ואינכם מצליחים להתמיד בהפסקת עישון לטובת השתלת שיניים, חשוב להקפיד לבחור במרפאת שיניים המיומנת בטיפול במעשנים. חשוב להבין כי טיפולי שיניים בכלל והשתלות שיניים בפרט בקרב מעשנים מחייבים התייחסות מיוחדת וגישה מתקדמת שיסייעו להשתלת שיניים מוצלחת. בחירת רופא השיניים המקצועי שיטפל בכם במסגרת מרפאה חדשנית ומתקדמת, הינה חשובה בכל טיפול, ועל אחת כמה וכמה אם אתם מעשנים. אצלנו במרפאת אלון מקפידים על מצוינות בטיפול ומסוגלים לתת מענה לכל מחלת רקע או מצב אישי המאתגרים את הטיפול. יש לנו ניסיון רב בטיפול בחולי סוכרת, אוסתאופרוזיס, חולים אונקולגיים וגם במעשנים. ואולי גם נצליח לשכנע אתכם להיגמל.
רוצים לדעת יותר על טיפולי השתלות השיניים החדשניים של מרפאות אלון? המרפאה המתקדמת בישראל?