בישראל מדי שנה כ- 20 אלף אנשים לוקים באירוע מוחי, עם טיפול נכון ומהירות ההגעה לבית החולים ובעזרת תהליך שיקומי שאחריו ניתן לסייע לאדם שלקה באירוע מוחי למנוע נזק חריף לטווח הארוך.
מהו אירוע מוחי?
אירוע מוחי הנקרא גם שבץ הוא מצב חירום רפואי שנגרם בשל הפרעה בזרימת הדם למוח והפרעה באספקת החמצן לתאי המוח כתוצאה מכך נגרמת הפרעה בתפקוד אחד מאזורי הגוף, ללא טיפול מהיר הנזק עלול להיות קבוע ואפילו לגרום למוות, התסמינים הם: צניחת זווית הפה, שיתוק בצד אחד של הגוף, חולשה פתאומית ביד או ברגל הפרעות בדיבור, כאב ראש, סחרחורת, כפל ראיה.
שבץ מוחי הוא הסיבה הנפוצה לנזק נירולוגי ונכות והוא הגורם תמותה השלישי במערב לאחר מחלות לב וסרטן.
גורמי הסיכון כוללים: יתר לחץ דם לא מאוזן, סכרת, עודף שומנים בדם, עישון, קיומה של מפרצת, הפרעות קצב הלב, פרפור פרוזדורים והיסטוריה משפחתית.
רבים מהאנשים שלקו באירוע מוחי יכולים לחזור לתפקוד בזכות שיקום לאחר אירוע מוחי
מהו הטיפול לאחר אירוע מוחי?
הזמן הוא הגורם בקריטי בכל הקשור בטיפול לאחר אירוע מוחי לכן כשמופיעים התסמינים חשוב לגשת מידית למיון בבית החולים, שם באמצעות בדיקה נירולוגית ובדיקות סי טי מוח, אנגיוגרפיה לדימות כלי דם מוחיים מחליטים הרופאים על טיפול, במקרים מסוימים בהם אין דימום מוחי ולא עברו ארבע שעות מקבלת האירוע נותנים טיפול תרופתי מסיס קרשי דם הניתן לווריד TPA , טיפול בנוגדי קרישה ושמירה על לחץ דם גבוה על מנת לשפר את זרימת הדם למוח ולעיתים אם יש צורך גם מבצעים צנתור מוח.
לאחר השחרור מבית החולים המטופל מועבר לשיקום.
טיפול לאחר אירוע מוחי בבית חולים שיקומי
מרבית מנפגעי שבץ מוחי סובלים ממגבלה המחייבת טיפול שיקומי, לאחר השחרור מופנה המטופל לבית חולים שיקומי שבו מותאם לו תהליך השיקום כדי שיוכל לחזור לתפקוד חלקי ולאחר מכן אפילו תפקוד מלא, יש חולים שהטיפול בהם מחייב אשפוז בבית חולים שיקומי מבחינה קלינית או שהבית לא מותאם למצבם התפקודי לדוגמה אין אפשרות להתנייד בבית בכיסא גלגלים.
מטרת הטיפול השיקומי לסייע לחולה לשפר את תפקודו ולהשיג מקסימום עצמאות ולשפר את איכות החיים של המטופל במידת האפשר מבחינה מוטורית, התנהגותית, קוגניטיבית קשב וריכוז, תהליכי חשיבה זיכרון ושפתית.
צוות הרפואה השיקומית כולל מספר אנשי מקצוע אשר בודקים את הליקויים וקובעים את שיטת הטיפול ואת היעדים, הצוות כולל רופא שיקומי שמרכז ומנווט את הצוות, צוות סיעודי אחיות כוח עזר, צוות פיזיותרפיה שמטפל בבעיות המוטוריות, צוות הריפוי פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, קלינאי תקשורת.
האשפוז השיקומי מוגבל בזמן הוא נמשך בדרך כלל חודשיים עד שלושה חודשים שלאחריו ממשיך הטיפול השיקומי יש צורך בכך במסגרת אמבולטורי בקהילה ובמסגרת ביתית.