מתי יש צורך בניתוח החלפת שתלים?
השתלים המשמשים כיום לניתוחי חזה הם שתלים המיוצרים בשיטות מתקדמות ומחומרי גלם איכותיים. אם כן, מתי עלול להתעורר צורך בניתוח החלפת שתלים?
ישנם מספר מקרים בהם מתעורר צורך בהחלפת שתלים, כאשר ניתן לחלק אותם לשתי קבוצות עיקריות. הקבוצה הראשונה היא החלפת שתלים הנובע מרצון המטופלת. הקבוצה השנייה כוללת בתוכה את כל אותם המקרים בהם יש הצדקה רפואית להוצאת השתלים.
סיבות שאינן רפואיות
יכולים להיות מקרים בהם המטופלת היא זו שמביעה רצון להחליף שתלים, מכיוון שהיא אינה מרוצה ממראה החזה או שיש לה סיבות אחרות, כמו חששות מסוג השתל בו השתמשו כדי לבצע את הניתוח. לעתים מדובר בבלאי טבעי של השתל המוביל לכך שהחזה כבר אינו מורם וזקוף כפי שהיה לאחר הניתוח.
סיבות רפואיות
נשים שעברו ניתוח הגדלת חזה לפני יותר מעשר שנים, כאשר השתלים בהם השתמשו השתייכו לדור הישן, יצטרכו לעתים לקבוע תור לניתוח להחלפת שתלים. בשתלים מהדור הישן קיים חשש לדליפת סיליקון וקרע בשתל, היכולים להוביל לסיבוכים רפואיים. כדי למנוע זאת, יש מקרים בהם יומלץ למטופלת להחליף לשתלים מהדור החדש.
מקרה נוסף הוא כאשר אירע בפועל מקרה של דליפת סיליקון או קרע, והשתל כבר אינו שלם. כיום בשל השימוש בשתלי סיליקון דמוי ג'ל הסיכויים לכך קטנים, אולם עדיין יכולים להיות מקרים יוצאי דופן. כמו כן, לאחר ניתוח הגדלת חזה באמצעות שתלים, ייתכנו סיבוכים הכוללים דימום בשד, זיהום והיווצרות קופסית. במקרה של תהליך זיהומי ייתכן והשתלים יוצאו ולא יוכנסו אחרים במקומם.
מהי קופסית?
המונח קופסית הוא מונח רפואי נפוץ בניתוחי חזה ובמיוחד כאשר יש שימוש בשתלים. הקופסית היא מעטפת רקמות חיבור הנוצרת מסביב לשתל. אחד מהסיבוכים המוכרים בניתוחים להגדלת חזה תוך שימוש בשתלים, זו התקשות הקופסית, הנגרמת כתוצאה מהתכווצות רקמות החיבור. במצב כזה המטופלת עלולה לחוש אי נוחות ומראה השד עלול להיות מעט מעוות ולא אסתטי. במקרים כאלו ייתכן ויהיה צורך בהוצאת השתל או בביצוע חתך במספר נקודות בקופסית, כדי להוריד את רמת הלחץ על השד ולאפשר את עיצובו מחדש.
מה חשוב לדעת על החלפת שתלים?
שיטת הניתוח אינה זהה בכל המקרים והיא תלויה במספר גורמים, וביניהם: הנתונים הפיזיולוגיים של המטופלת, סוג השתלים והסיבה בשלה רוצים להחליף את השתלים. בניתוח בו מוציאים את השתלים בשל תהליך זיהומי, בדרך כלל תהיה תקופת המתנה בין הוצאת השתלים להחלפתם בשתלים חדשים, וחשוב שהמטופלת תהיה מודעת לתקופת הביניים הצפויה לה ושתבחר במטפל המתאים ביותר עבורה. בדרך כלל מדובר בניתוח המבוצע באשפוז יום, ולאחריו המטופלת משוחררת לביתה.
החלפת שתלים הוא ניתוח כירורגי לכל דבר, המצריך תקופת החלמה. משך ההחלמה הממוצעת הוא כשבוע וחשוב להגיע לביקורי מעקב גם לאחר הניתוח וגם לאורך השנים, כדי לוודא שלא נוצרו סיבוכים הקשורים לשתלים.